Putovanja

Putovanja. Destinacije. Snovi. Lutanja.
Mesta koja smo posetili i ona koja želimo da posetimo.
Žudnja za otkrićima koja nikad ne prestaje.

Putovanja

La paz-muzika vetra u gnezdu orla

Dragana Jovančević / 06.06.2018.

La Paz

AYurway Kawthur, što znači belo, vetar, život ili živeo kondor, a što se sve zajedno može prevesti kao: „Živeo beli kondor - gospodar vetrova“, naziv je grupe uz čiju muzike sam putovala Bolivijom, upoznajući se sa običajima starim stotinama godina.

Andski kondor u Boliviji predstavlja jedan od najvažnijih simbola. Davno pre nego što je osnovan grad u kojem u jednom od najpoznatijih restorana- Huari uživam u andskoj kuhinji i tradicionalnoj folklornoj predstavi, na nadmorskoj visini od 3700 m nekada su bila samo orlova gnezda.

Pročitaj ceo tekst»


Valparaiso - Nerudino utočište

Dragana Jovančević / 01.02.2017.

“Utvrdio sam kuću.
Prvo sam je napravio od vazduha.
Potom sam podigao u vazduh zastavu
i ostavio je obešenu
o nebeski svod, zvezde
svetlo i tamu…”.

Tako je Neruda opisao svoju kuću u poemi La Sebastiana koju je napisao 1961. godine povodom njenog svečanog otvaranja.Ova kuća koju je sagradio njen bivši vlasnik arhitekta Sebastian Koljado (Sebastián Collado), u čiju čast je i dobila ime, postaće njegovo utočište.

Pročitaj ceo tekst»


Božanska trilogija Inka

Dragana Jovančević / 22.08.2016.

Cuzco

Ako ste od onih koji su prepuni neke nejasne slutnje oduvek tragali za nekom nepoznatom zemljom, negde daleko iza duge, onda bi svakako trebali da posetite Peru, veličanstvene Ande koji čuvaju tajnu raskrsnice na kojoj leži puma, posetite svetilišta Pupka sveta i Staru Planinu u kojoj je otkriven davno zabranjeni grad, i dok budete stajali među ruševinama ovog svetilišta udahnite duboko i raširite ruke, i poput kondora uzletite u sopstvenoj mašti, kao da ste se vi sami, bar na trenutak, nekim neobjašnjivim čudom preobratili u tog veličanstvenog kralja Anda što čuva misteriju jedne nekada moćne imperije.

Pročitaj ceo tekst»