Putovanja

Putovanja. Destinacije. Snovi. Lutanja
Mesta koja smo posetili i ona koja želimo da posetimo.
Žudnja za otkrićima koja nikad ne prestaje.

trips & brand

LA PAZ- muzika vetra u gnezdu orla

Dragana Jovančević / 06.06.2018.

La Paz


AYurway Kawthur, što znači belo, vetar, život ili živeo kondor, a što se sve zajedno može prevesti kao: „Živeo beli kondor - gospodar vetrova“, naziv je grupe uz čiju muziku sam putovala Bolivijom, upoznajući se sa običajima starim stotinama godina.

Andski kondor u Boliviji predstavlja jedan od najvažnijih simbola. Davno pre nego što je osnovan grad u kojem u jednom od najpoznatijih restorana- Huari uživam u andskoj kuhinji i tradicionalnoj folklornoj predstavi, na nadmorskoj visini od 3700 m nekada su bila samo orlova gnezda.

Orao grabljivica ili kondor lešinar- Killi-Killi naziv je jednog od najpoznatijih vidikovaca u gornjem Mirafloresu odakle u mislima ponovo posmatram ovaj neobični grad slušajući pesmu „Kondorov let“. U kućama načičkanim jedna uz drugu u ovom gradu živi dva miliona stanovnika, a u divljem naselju El Alto izniklom iznad grada još oko milion stanovnika. Ogromna visinska razlika između pojedinih delova grada čini ga još neobičnijim i stičete utisak da i vi sami letite visoko, poput orla, u gradu koji je na vrhu sveta.


Market of the witches


U La Paz-u se nalazi najviši golf klub na svetu, najviša ski staza (na 5300 m nadmorske visine), koja se zbog nedostatka snega više ne koristi, najviši stadion- Fernando Silez, gde je 2010. reprezentacija Argentine od Bolivije izgubila 6:0, a Bolivijanci su im tom prilikom pevali: „Don’t cry for me Argentina“

Upravo zbog ogromne visinske razlike koja otežava i usporava saobraćaj ovde se pravi prva žičara uspinjača koja će biti deo gradskog saobraćaja, i koja će vreme potrebno da se stigne do aerodroma skratiti na petnaest minuta umesto sat vremena koliko je do sada bilo potrebno.

Magija simbola i boja

Bolivija je jedna od retkih država koja ima dva glavna grada, Sukre (Sucre) u kojem se nalazi sudska vlast i La Paz koji je sedište vlade. Ima i dve zastave: zvaničnu državnu zastavu i indijansku zastavu koja se svuda ističe pored zvanične zastave zemlje. Na njoj su 64 etničke grupe predstavljene sa 64 kvadratića različitih boja, dok su na zvaničnoj državnoj zastavi samo tri boje: crvena kao simbol životinja koje žive u Boliviji i vojske, žuta kao simbol plodnosti i zelena koja simboliše minerale. U središtu grba koji se nalazi u centru nalazi se orao - kondor, jedan od glavnih simbola Bolivije, kao i lama koja je karakteristična za ovu zemlju za razliku od alpake koja je simbol Perua. Na grbu se mogu videti i brdo bogato rudom srebra i potoci, devet zvezdica koje predstavljaju devet departmana i listovi koke koja je sveta biljka indijanaca koji predstavljaju većinski deo stanovništva u Boliviji. Ovo šarenilo boja prepliće se u različitim narodnim nošnjama folklornih igrača koje su ovo veče pretočili u magiju.


Market of the witches


U ovoj zemlji sa bogatom tradicijom običaji indijanaca mešali su se sa običajima kolonizatora pristiglih iz Španije stvarajući jedan čudesni bajkoviti svet u koji nas uvlače zvuci koje stvaraju prirodni instrumenti karakteristični za bolivijski folklor kao što su: el charango, la quena, el tarijeno, el erke, el pututu, el tamborcito,las zamponas i la mantraca. Svi muzički instrumenti karakteristični za Boliviju dele se na tri grupe: percusion ili udaraljke, cuerda ili žičane instrumente i viento ili duvačke instrumente, koji se mogu videti u Muzeju muzičkih instrumenata Bolivije koji se nalazi na uglu ulica Linares i Sagarmaga. Viento u bukvalnom prevodu znači vetar, vetar koji nam nežno šapuće vekovne tajne koje su prenošene s kolena na koleno i tako sačuvane sve do današnjih dana.


Instrumenti, predstava


Tradicija utkana u ples

Dok smo uživali u kulinarskim specijalitetima karakterističnim za ovo područje, od kojih su najpoznatiji oni od mesa lame, folklorna predstava, kao čudna mešavina katoličkih i paganskih običaja, ostavila nas je bez daha. Igrači obučeni u šarene kostime oživljavavali su pred nama mitska bića i ličnosti iz kolonijalnog perioda. Igrači u kostimu đavola i anđela, uz prigušene zvuke doboša i duvačkih instrumenata, pozivali su goste da im se priključe na podijumu za igru u jednom od tradicionalnih plesova: diablada, morenada itd. Pod uticajem ovih čarobnih zvuka i okrepljujućeg ukusa čaja od koke, igrali smo kao da se ne nalazimo na 4000 metara nadmorske visine, gde razređeni vazduh otežava i mogućnost disanja, a kamoli pokrete i ples, igrali smo kao da svojim plesom učestvujemo u samom procesu stvaranja ovog tajanstvenog sveta. Muzikom i igrom prikazani su običaji po kojima se u Boliviji živi više od stotinu godina.

Jatiri, plemenski vrač, predstavlja za indijance sve, i lekara i sudiju i profesora. Preuzima i ulogu roditelja objašnjavajući mladim bračnim parovima sve u vezi zajedničkog života, koji nekoliko godina pre braka moraju da žive zajedno da bi videli da li su jedno za drugo, pošto je tamo nemoguće razvesti se. Nakon što ih jatiri venča, venčavaju se i u crkvi po katoličkim običajima. Znanje šamana se prenosi s kolena na koleno, i niko ne može da odluči da će da bude šaman kad poraste. Šamani često u ritualima izlečenja koriste koku. Ona se prinosi i kao žrtva, a stavljaju je ispod kamena da bi osigurali dobre preduslove za put. U ovoj zemlji je na svakom koraku prisutna magija.


Market of the witches


Uz ples i muziku ponovo smo se mislima prošetali Pijacom vradžbina ili veštica, koja se nalazi u istoj ulici kao i ovaj restoran a koja je preko dana mesto gde se prepliću mitovi i legende, gde je moguće kupiti različite amajlije i predmete za zaštitu od zlih sila, biljke koje imaju lekovita svojstva, pa čak i fetuse lama koji se koriste da bi se zaštitile novoizgrađene kuće. Sve u vezi bele magije je dozvoljeno, dok je crna magija strogo zabranjena.

Postoje različite amajlije za razne oblasti života, tako je puma amajlija za zdravlje, Paćamama za porodicu, kornjača za dug život, žaba za novac, sova za mudrost, Virakoća za pozitivnu energiju, kondor za putnike i nezaobilazna amajlija za ljubav. Sve ove amajlije je najbolje držati zajedno u jednoj keramičkoj posudi koja je obložena vunom od lame u boji duge. Najupečatljivi je Ekeko, amajlija za blagostanje u obliku čovečuljka koji u rukama, oko pasa i na leđima drži pregršt sitnica koje su neophodne za život u Boliviji: novac, džakove sa kukuruzom i andskim žitaricama, srce za ljubav, el viento za muziku duše i nezaobilaznu figuricu lame koja je sveta životinja za stanovnike Bolivije. Svi ovi motivi dočarani su u folklornoj predstavi preko šarenila kostima, muzike, plesa i glume koja odražava život ovih stanovnika Anda koji je u potpunosti u skladu sa prirodom. Taj život i bogatstvo različitih rituala pokušali su da nam ispričaju kroz pokret i muziku poklonici belog kondora što ovde, na vrhu sveta, gospodari vetrovima.


Amulets


Misterija nestalog mora i grad čije ime znači mir

Na 4200 m nadmorske visine nalazi se Đavolji vrh na kojem vešci održavaju svoje rituale, a samo 15 km od grada nalazi se Dolina Meseca koja je 1980, nakon posete Nila Armstronga, proglašena za nacionalni park. Kamene formacije u ovoj dolini, nastale pod uticajem erozije od okamenjenog peska koji se nalazio na dnu mora koje se pre sto miliona godina, prema teoriji Žaka Kustoa, nalazilo ovde, odaju utisak da ste zalutali u neki nepoznati svet. Okamenjeno lice indijanca posmatra me skriveno u liku jednog od muzičara dok njegov instrument proizvodi zvuk koji me uvlači u prostor bez vremena. U tom svetu, ispod samih oblaka, gde vlada samo tišina, nalazi se grad koji je i nazvan tako: mir ili La Paz.


Moon Valey


U tom gradu neko je jednom davno rekao: „Baklju koju sam zapalio niko neće ugasiti“. To su bile poslednje reči prvog revolucionara- Murilla koji se borio protiv španske kolonijalne vlasti. Po njemu je glavni trg u La Pazu dobio ime - La Plaza del Murillo (la plasa del Murillo). Još jedan revolucionar izgubio je život ovde u borbi protiv španske vlasti. U naselju El Alto nalazi se spomenik komadantu Če Gevari ( Che Guevara), koji je ubijen u Boliviji, u blizini granice sa Argentinom.

Na trgu Muriljo nalazi se katedrala posvećena bogorodici Karmen- Catedral de nuestra Señora de la Paz. Izgrađena je 1831. godine u neoklasičnom stilu. Na njoj se nalazi tabla koja svedoči o tome da je prvi papa koji je posetio Južnu Ameriku bio Papa Jovan Pavle II. Osim ove katedrale značajan je i hram San Francisco, izgrađen 1549. godine, dok je fasada urađena 1740. godine u baroknom stilu. Ovaj hram se nalazi na istoimenom trgu, na kraju ulice koja predstavlja glavno gradsko šetalište - Avenida 16 de julio, poznatija kao El Prado koja se nastavlja kao Avenida Mariscal Santa Cruz. Izgradnja tornja na ovom hramu trajala je četrdeset godina. U crkvi se nalazi pinakoteka u kojoj se čuva velika kolekcija umetničkih dela iz doba renesanse, baroka, neoklasicizma,itd.

Na trgu Muriljo prikazani su svi glavni putevi. Ovde se nalazi oznaka za nulti kilometar i sve se meri u odnosu na tu tačku, pa kao što se kaže da svi putevi vode u Rim, tako se definitivno može reći da svi putevi vode iz La Paza. U zemlji u kojoj je svuda prisutna magija sklapam oči i slušajući čarobne zvuke El Viento-a širim krila i nestajem, da bih stigla ko zna gde.